Архив журналиста

Похожие:: главнюки : китай : земля :

3469   5
Если это правда, правительство совершает государственную измену.

Олексій Бик, «Главком»

Новина про те, що Україна збирається продати китайській корпорації Xinjiang Production and Construction Corps одразу 3 млн гектарів землі (Так! Саме «продати») промайнула в українському інформаційному просторі блискавично. З’явилась і практично одразу ж зникла з інформаційного поля, потонувши у лавині інформації про євроінтеграцію, стосунки з Росією, та про те, що Обама дозволив Януковичу сфотографуватись з собою.

Між тим, є усі підстави для того, щоб сприймати цю новину більш ніж серйозно. По-перше, 3 млн гектарів землі – це практично 5% всієї території України. Це більше, ніж вся Київська область зі столицею включно. Але ж мова йде лише про землі сільськогосподарського призначення. Тобто – проект охопить щонайменше кілька областей.

 Іноземні ЗМІ: 3 млн. га українських чорноземів - це площа Бельгії або Вірменії
Іноземні ЗМІ: 3 млн. га українських чорноземів - це площа Бельгії або Вірменії

По-друге, що значить «продати»? Принаймні, саме так Національне радіо радісно повідомило громадян про домовленості з Китаєм. В Україні до 2016 року діє мораторій на продаж землі сільськогосподарського призначення. Тому мова може йти хіба що про оренду. Принаймні, поки що.

По-третє, інформаційний вакуум, який миттєво виник навколо цієї без перебільшення сенсаційної новини наводить на певні підозри. Зрозуміло, що проект китайської експансії справді існує. Але хтось завчасно засвітив цю тему, тому було прийнято рішення терміново заглушити зайвий резонанс. Великі гроші люблять тишу, як відомо. Особливо в Україні.

Але не в Китаї. Новина про грандіозні домовленості з Україною з’явилась у багатьох китайських ЗМІ. І саме там можна почерпнути головні деталі домовленостей української влади .

На англомовній версії сайту китайської газети South China Morning Post повідомляється, що у випадку успішної реалізації проекту, Україна стане найбільшим закордонним виробником китайської сільськогосподарської продукції. Окрім того, корпорація Xinjiang Production and Construction Corps розраховує таким чином створити нові робочі місця для китайських працівників. Місцеві експерти в один голос співають дифірамби українським родючим ґрунтам. Тим часом, в Україні жодне ділове видання з якогось дива навіть не починає вникати в суть сенсаційної інформації.

Китайці повідомляють, що проект розрахований на 50 років, і почнеться вже у 2014 році. У його рамках китайська сторона вже підписала перший протокол про наміри з агрохолдингом KSG Agro. Однак одразу ж кидаються в очі деякі незрозумілі деталі.

У інформаційному повідомленні на офіційному сайті KSG Agro сказано, що мова йде лише про 3 тис. га землі, причому не для ведення сільського господарства, а для «підвищення ефективності, встановлення систем краплинного зрошування і застосування сучасних агротехнологій». Розмитість формулювання доповнюється твердженням, що протокол був підписаний ще 31 травня.

Китай планує отримати від України 5% її території

Це повідомлення дещо відрізняється від того, про що пишуть китайські ЗМІ. Принаймні, виглядає так, ніби KSG Agro делікатно замовчує багато важливих деталей.

За інформацією South China Morning Post, спочатку йдеться про «100 тис. га – площа розміром з Гонконг – високоякісних сільгоспугідь на сході Дніпропетровської області, в основному для вирощування сільськогосподарської продукції та розведення свиней».

При цьому, хоч сайт KSG Agro і запевняє, що «інформація про результати роботи та можливі шляхи співпраці висвітлювалися в пресі», слідів цього в інтернеті знайти не вдалося. Так само, як і на офіційному сайті компанії.

Проте «Главкому» вдалося поспілкуватися з головою ради директорів KSG Agro Сергієм Касьяновим. Спочатку він до інформації китайських ЗМІ поставився скептично.

«Я хотів би поправити, що це була не офіційна заява корпорації, це була стаття журналіста в газеті. Вони посилаються на інформацію, яка в них є, але це не офіційна заява корпорації», - сказав Касьянов.

Щоправда, стаття у South China Morning Post містить посилання саме на заяву потужної китайської Xinjiang Production and Construction Corps. І у подальшій розмові Каьсянову довелось визнати, що інформація китайської газети про співпрацю з українським агрохолдингом правдива.

«Так, плануються такі проекти. І ми обговорюємо ці проекти у рослинництві, в установці систем зрошення, і у вирощуванні як зернових, так і овочевих культур тут в Україні. В нас є вже програма по тваринництву, свинарству.. Вони (китайські партнери – «Главком») зацікавлені в розвитку цієї програми і зацікавлені в закупівлі цієї продукції в майбутньому для продажу на китайському ринку, в чому і ми також зацікавлені», - сказав Касьянов.

Так само менеджер фактично підтвердив й інформацію про площі, які KSG Agro має для реалізації спільного проекту з китайськими партнерами. «На сьогоднішній день ми орендуємо 96 тис га землі, а перші, ті що ми плануємо на майбутній рік, це 3 тис га», - пояснив Касьянов.

«Ми ніколи це не заперечували, і коли вони були тут у липні – ми цю всю інформацію давали і в пресі, і у інтернеті, і на нашому сайті, як ця співпраця буде розвиватися, як ми бачимо це. Це все було, це все є. Це спільна діяльність. В майбутньому, можливо, буде створено спільне підприємство, але ці питання ми не обговорювали», - каже менеджер.

Дуже схоже на те, що глобальний проект (дійсно на 3 млн. гектарів) став відомим громадськості завдяки витоку або свідомому зливові інформації про його старт з початкових 100 тис. гектарів. І тепер ті, хто за ним стоїть, намагаються максимально нівелювати суспільний резонанс.

Источник - http://glavcom.ua/articles/14207.html


0

    • 0
      ... .21.67
      Григорий
      2013-09-26 11:20:56
      Как вообще текст согласуется с заголовком? Китайцы собираются устанавливать системы орошения, а не покупать землю.
      • 0
        ... 20.207
        Аноним
        2013-09-27 09:08:48
        а чё вы больше верите говорящим головам агрохолдинга, а не китайцам?

        правда тексты на английском ничего не говорят о покупке, а всего-лишь о "предоставлении", что можно понимать как аренду
        • 0
          ... 20.207
          Аноним
          2013-09-27 09:13:05
          первый текст вообще начинается с информации о продаже китайцам урожая и свиного поголовья по сниженным ценам, а продолжается рассказом о том, что на Украине якобы в прошлом году снят мораторий на продажу земли иностранцам, как-будто вначале речь шла о продаже земли
        • 0
          ... 3.7.96
          Алексей Алексеев +18.1
          2013-09-30 11:16:02
          Был снят запрет на продажу земли иностранным конторам, поэтому когда снимут мораторий на продажу земли в целом то скорее всего окажется что у китайцев скуплено пару областей.

          Даже оренда может быть заключена на 50 лет в нынешних украинских условиях это срок жизни более чем одного поколения. посему ничего хорошего в этом всем нет.
          • 0
            ... 11.235
            123
            2013-10-09 14:18:17
            А кто-нибудь из Вас хочет работать на Земле ? Не говоря уже о её Защите. Или проще и комфортнее быть журналистиком ? Пол дня на стуле перед компом, потом немного выйти пропердеться на улицу и чуток материала заснять - вот рабочий день и прошёл. А вечером доделать статейку, высосать из пальца страшилок для резонанса, накидать понтов и пафоса, поджарить и блюдо готово.
            Комментировать через:
            Имя:
            Отправить
          Прямой эфир
          ©2012-2015 Блогер pauluskp Все права защищены.
          Использование материалов сайта разрешается только с указанием прямой активной ссылки на сайт.