Архив журналиста

Похожие::

Закон про фінреструктуризацію надає бізнесу можливість домовитися з кредиторами без суду, - юристи

538   -

Сьогодні набув чинності Закон «Про фінансову реструктуризацію», який покликаний врегулювати негативні наслідки у фінансовому секторі, спричинені фінансовими кризовими процесами в економіці України.

Прийняття Закону було ініційовано для виконання зобов'язань української сторони перед міжнародними фінансовими організаціями, які брали участь в розробці його положень. Головною метою Закону є механізм добровільної фінансової реструктуризації боргів підприємств України та їх досудової санації.

Закон поширюється на боржників, які перебувають в критичному фінансовому стані (ситуація, коли боржником визнана неспроможність своєчасно виконати свої грошові зобов'язання перед кредиторами).

При цьому, для застосування процедури фінансової реструктуризації необхідний консенсус боржника і кредиторів, тобто, замість судової процедури, встановленої Законом «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» та іншими нормативними актами в цій сфері, передбачається переговорна процедура фінансової реструктуризації яка, зокрема, передбачає: перегляд термінів погашення, перегляд розміру процентних ставок, надання нового фінансування боржника, прощення частини боргу. Крім того, з дня початку проведення процедури фінансової реструктуризації запроваджується мораторій, який діє до завершення такої процедури (тобто не більше ніж 180 днів).

Законом передбачено створення Спостережної ради, яка діє на громадських засадах та утворює Секретаріат і Арбітражний комітет, що в свою чергу займаються організаційним забезпеченням процедури реструктуризації та розглядом спорів.

Встановлено такий алгоритм дій боржника, що хоче почати процес фінансової реструктуризації:

- боржник повинен отримати згоду кредиторів, яким належить щонайменше 50 відсотків загальної суми вимог фінансових установ до боржника, за винятком вимог пов'язаних осіб;
- Секретаріат реєструє заяву боржника та перевіряє її;
- відбуваються переговори та узгодження плану реструктуризації.

В переговорах можуть брати участь як фінансові установи, які є кредиторами боржника, так і інші кредитори, а також органи стягнення (фіскальні, митні органи, виконавча служба, державне казначейство) і Фонд гарантування вкладів фізичних осіб.

На період дії Закону (3 роки) встановлюється пріоритетність його положень над положеннями чинного законодавства України. В той же час самим Законом внесені зміни до низки законодавчих актів з питань банківської діяльності, фінансових послуг, відновлення платоспроможності або банкрутства, виконавчого провадження, іпотеки і навіть порядку викупу акцій акціонерних товариств у відповідному законі та особливостей припинення поруки, встановлених Цивільним кодексом. З метою створення додаткових стимулів для участі у процедурі фінансової реструктуризації положеннями Закону передбачено захист від визнання правочинів недійсними. Крім того, Податковим кодексом встановлені спеціальні положення щодо оподаткування прибутку підприємств, які знаходяться в процесі фінансової реструктуризації.

В цілому прийняття Закону можна оцінити як спробу надати перспективним підприємствам з наявною заборгованістю, що загрожує їх існуванню, можливості досягти домовленості з кредиторами і зберегти активи без судової процедури. Цьому сприяють визначені законом пільги та особливості. В той же час фінансові установи на підставі Закону можуть розраховувати на встановлення єдиних правил, що застосовуватимуться при переговорах з реструктуризації та виключення з цього процесу пов'язаних з боржником осіб, а також обмеження впливу кредиторів з боку держави. Що стосується змін до чинного законодавства, введених Законом, та створення нових регулюючих органів, висновок можливо буде зробити в процесі виконання вказаних норм.

Арсен Нізельський, старший юрист
Андрій Слободенюк, юрист
Компанії LEMAN International Law Group


0
Похожие публикации

    Комментировать через:
    Имя:
    Отправить
Прямой эфир
©2012-2015 Блогер pauluskp Все права защищены.
Использование материалов сайта разрешается только с указанием прямой активной ссылки на сайт.