Архив журналиста

6093   9

Осінній ранок. Тиша. Холодне повітря наче застигло – ані шелесту вітру, ані звуку.

Височенні стрункі сосни підпирають зеленими верхівками небо. Це – неповторно красива природа тих чарівних містечок і селищ, які можна знайти тільки на Київщині.

…З інших дерев листя вже опало. Поля теж прибрані до зими. І стелеться отруйний дим…


Схоже на картинку з фільму жахів?


Видимість на дорозі – лише пару метрів. Далі, - на мосту, видно не набагато краще.


Він просочується скрізь – гіркий, нав’язливий, задушливий і їдкий. Він застиг, змішався, переплівся з ранішнім туманом, який піднімається від озерець і річки. І тепер вони – дим і туман, сповзли в низини та стоять нерухомо, бо тиша навколо і нема жодного дмухання вітру, що розбудив би та розвіяв це отруйне сплетіння.

Все, що на фото затягнуло білим мороком до самого крайнеба – поля, на яких тліє підпалене бадилля та сухе листя.  


І так – декілька днів. Це біля Гостомеля.


…А коли дим розвіявся, то під промінням сонця стали помітними не лише дерева та дорожні знаки, але і біл-борди зі знайомими гаслами та символами. Мабуть, це не агітація, нє?

То трапиться просто картинка із зображенням руки, що стискає вили, то просто нагадування про настання часу для якогось єднання, то дехто ділиться своїми планами щодо того, кого обиратиме:


Такого розмаїття досі багато по Києву та області, хоч і «день тиші» минув», і вибори пройшли, а на календарі – 28 жовтня.

Дим не розвіюється (а як уже було сказано, вітру немає – декілька днів абсолютно тихо). Він так і застиг на вулицях.


І серед будинків.


Але ж я не про вибори, ні. Я про екологію. Зокрема про те, чим шкідливе спалювання опалого листя і сухої трави, а також як діяти пересічному громадянинові, коли міліціянти, що зобов’язані здійснювати патрулювання населених пунктів і реагувати на такі порушення, задіяні на інших заходах.    

При згорянні однієї тони рослинних залишків у повітря вивільняється близько 9 кг мікрочастинок диму. До їх складу входять пил, окиси азоту, угарний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук. В тліючому без доступу кисню листі виділяється бензопрен, що здатен викликати у людини ракові захворювання. Окрім того, з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найотруйніших для людини речовин.

На присадибних ділянках рослини нерідко окропляють пестицидами, які також вивільняються у повітря при згорянні листя чи трави. Найбільше пестицидів містить бадилля картоплі, яке ми так рясно окропляємо від колорадського жука.

Додаткова проблема полягає в тому, що з листям як правило горить і безліч різноманітного сміття, що суттєво посилює забруднення атмосфери. При згорянні, скажемо, поліетиленового пакету, в повітря вивільняється до 70 різноманітних хімічних сполук, більшість з яких отруйні для людини. Саме вони як правило, стають причиною дертя в горлі, кашлю. Щільний чорний дим від тління пластикового сміття містить канцерогенні поліциклічні вуглеводні. При горінні гуми, окрім згаданого, утворюються канцерогенна сажа і викликаючі респіраторнні захворювання оксиди сірки. Постійно подразнюваний димом епітелій слизової оболонки дихальнихшляхів не здатен протистояти мікробам. Особливо погано тим, хто страждає на бронхіти, бронхіальну астму, риніти чи тонзилліти.

До вогнища нерідко потрапляють ДВП, ДСП, фанера. Ці матеріали містять формальдегідні смоли, до складу яких входять формальдегіди і можуть бути пофарбовані масляною фарбою, що містить свинець.

Прикро визнавати, та найчастіше біля вогнищ можна побачити дітей – дошкільного і молодшого шкільного віку, вплив диму на чиї організми особливо небезпечний, - пише Олексій Василюк (Національний екологічний центр України, Молодіжне відділення).

Екологи вже неодноразово звертали на це увагу. Зокрема, відповідні роз’яснення дає Форум спасіння Києва, котрий також пропонує зручну форму звернення.

При цьому екологи також посилаються на ст. 255 Кодексу України про адміністративні правопорушення, згідно з якою протоколи про порушення, що стосуються статті 77-1 Кодексу, складають посадові особи Міністерства внутрішніх справ України, та виходячи з того, що МВС – єдиний орган в Україні, працівники якого регулярно патрулюють всі населені пункти, пропонують звертатися до керівництва МВС з проханням дати доручення всім його підрозділам в областях посилити контроль за самовільним спалюванням рослинних залишків.

Але практика показує протилежне. Де були всі міліціянти під час підготовки та проведення виборів, усім добре відомо. То куди звертатися громадянам, коли у ментів інші пріоритети?

Як відомо, чинне законодавство дає кожному право обирати державну структуру, до якої можна направляти звернення. Можна звертатися, наприклад, до прокуратури: в такому разі прокурор, який представлятиме інтереси громадянина, зобов’язаний вжити відповідних заходів. У різних областях (і навіть містах) практика розв’язання цієї проблеми може різнитися. Як приклад, у м. Донецьку, районні прокуратури підключали до проведення перевірок Управління екології та природних ресурсів. Плюс такої взаємодії в тому, що суми штрафів для порушників були набагато більшими, оскільки фахівці УЕПС розписували додатково ще й усі наслідки від шкідливих викидів в атмосферу. Проте в іншому місті – у Маріуполі, практика реагування інша (тобто штрафи менші), хоча закон не забороняє так само залучати до перевірок інших фахівців у межах чинних «порядків взаємодії».

Можна звертатися і до керівників Державних екологічних інспекцій – відповідні координати по своїй області можна знайти тут.

Аналіз якості повітря у житловій зоні за скаргами мешканців здійснює Державна санітарно-епідеміологічна служба України , яка також проводить спостереження за якістю атмосферного повітря у житловій та рекреаційній зонах, зокрема поблизу основних доріг, санітарно-захисних зон та житлових будинків, на території шкіл, дошкільних установ та медичних закладів в містах та в робочий зоні.

Звичайно ж, дим нікуди не буде вивітрюватися, коли часто-густо і на подвір’ях підпалюють все те, що зібрали граблями.


Так виглядають ліхтарі у вечірній димці:


Уявіть ще при цьому той всюдисущий, набридливий запах тлілої трави… Салон авто, одяг, волосся – ним пронизано все. Хоча такого краще не мати навіть у своїй уяві. Місцеві – зрозуміють. Цей дим не схожий на той, який буває просто від вогнища – до нього домішуються якісь отруйні, їдкі «нотки».

Зараз багато говорять про реформування системи органів влади, європейські стандарти, децентралізацію тощо. Для більшості людей, які політиками не є, ці теми навряд чи будуть цікавими. Причина одна – їхніх інтересів та ж децентралізація стосується найменше. Отже, щоб і інші прогресивні пропозиції не перетворилися на чергові «пакращєння», їх і планувати треба з позицій зручності саме для пересічної людини: щоби громадяни забули, що то таке – оббивання порогів у різних незрозумілих інстанціях і цілоденне сидіння в чергах на прийоми, та щоби держструктури, відповідно, опікувалися виконанням своїх, чітко визначених завдань. Тим більше, в європейській практиці все організовано саме так.  

А те, що листя підпалили та димом затягнуло цілий район – то був лише один банальний приклад…


Також за темою:

Ірпінь. День міста

Західне передмістя Києва. Буча

Ворзель


4

    • 0
      ... 37.183
      Галина
      2014-10-29 20:49:21
      Вибори - виборами, а менти кришують "наливайки". Про це вони не забули. Які там патрулювання... Торфянники знову тліють, та деякі ненормальні сусіди під цю марочку запалюють сміття. То в одному дворі, то в іншому. Типу, в загальному диму не видно. На вулицю вийти неможливо, вікна зайвий раз не відкриєш. Ірпінь - повністю задихається. Хоч би дощі пішли, але ж ні - сухо, воно і горить.
      • 0
        ... .97.74
        Аноним
        2014-10-29 21:09:00
        Менти, влада - це все зрозуміло, вони про людей в останнє думають... Але мене дивують "розумні" громадяни, що палять листя та старий мотлох, самі собі скорочують життя, та інші вимушені це терпіти. Ось владі треба б було замислитись про встановлення дієвого механізму притягнення до відповідальності винних, а також про вжиття забобіжних заходів стосовно торфяників, а не портфелі ділити.
        • 0
          ... 37.183
          Галина
          2014-10-29 21:37:02
          Вам дивно, а от ті "розумні" громадяни знаходять у цьому романтику. Що до їнших, і знати не хочуть.
        • 0
          ... .56.74
          Аноним
          2014-10-29 21:20:03
          дорогою до самого Києва дим всюди, це не розсіється без дощу.
          • 0
            ... 235.95
            Аноним
            2014-10-30 11:22:41
            звоните в 101
            • 0
              ... 222.47
              Аноним
              2014-10-30 11:23:31
              Торфянники горят, их потушить невозможно. А то что граждане и юрособы подпалили, менты как бы не видят.
              • 0
                ... 222.47
                Аноним
                2014-10-30 11:23:49
                • 0
                  ... .31.46
                  Євгенія
                  2014-10-30 11:52:43
                  Торфяники або вигорять повністю, поки не буде дощів, або доведеться чекати, коли навесні розіллється Дніпро та їх затопить. Весь район у диму. На роботу їдеш з Бучі, так до самого Києва все біло. Мало того, що і так в дітей від цього постійний кашель, нежить, голова болить, так ще на вулицях палять і листя, і сміття, і за полями горить і тліє. Місцева влада займалася виборами, менти займалися виборами, наші звернення ніхто не розглядав. У підсумку обрали виродків, яких це теж не буде турбувати!
                  • 0
                    ... 27.133
                    Катерина Волкогонова +36.62
                    2014-10-30 13:31:34
                    Торф'яників багато по всій Київській області, переважно в лісопаркових зонах. Це коли вони не горять, то може здаватися, наче їх нема.
                    Що таке торф’яники та як вони утворюються: спочатку росте багато рослин на місцях, де багато води – переважно на болотах (а болота - це взагалі унікальна річ для екосистеми)…
                    Виростає трава – такий суцільний величезний килим, у якого переплетені і верхівки, і коріння. Коли було би сухо, то висихаючи, все це перетворилося би на сіно, але ж воно знаходиться на воді (болото) і занурено у воду, не окислюється (через відсутність кисню) і далі перетворюється на таку масу, що нагадує губку. Минає декілька сотень років, і з усього цього утворюється торф (концентроване коріння і тверді залишки рослин), далі – буре вугілля, потім – чорне вугілля, ще пізніше – антрацит, а той, у свою чергу, перетворюється на алмаз.
                    Торф має губчасту структуру й тому легко займається, горить сильно і довго. Видовище це страшне, тому що під землю уходять цілі пласти, розміром з будинок. Під землею це повільно горить, тліє, виходить на поверхню та знов опускається донизу, на десятки метрів… Може провалитися людина, будинок, авто, крупний скот – прямо у «пекло», у тліюче вугілля…
                    Комментировать через:
                    Имя:
                    Отправить
                  Прямой эфир
                  ©2012-2015 Блогер pauluskp Все права защищены.
                  Использование материалов сайта разрешается только с указанием прямой активной ссылки на сайт.